Marc Marquez câștigă la Phillip Island una dintre cele mai spectaculoase curse de MotoGP din toate timpurile

Posted by

Marc Marquez a făcut un pas decisiv către titlul mondial în Marele Premiu al Australiei, câștigând în fața lui Valentino Rossi și a lui Maverick Vinales. Andrea Dovizioso își vede șansele la titlu spulberate după ce termină pe un îndepărtat loc 13.

22528538_10156224823315769_1476326267794559679_n

Cursa clasei regină în etapa a 16-a a Motomondialului a fost, probabil, una dintre cele mai spectaculoase curse ale acestei clase din toate timpurile. Pe tot parcursul ei, multitudinea de depășiri optimiste, de contacte între piloți și de răsturnări de situație a adus aminte de o cursă a clasei Moto3, unde orgoliile adolescentine și motocicletele apropiate ca performanță garantează mereu lupte spectaculoase.

Semnele arătau deja că vom avea parte de o cursă destul de imprevizibilă atunci când candidații principali la titlu au schimbat pneurile spate pe grilă, cu câteva minute înainte de startul cursei.

Marquez a pornit bine din pole-position, dar Jack Miller a luat un start și mai bun din a doua linie a grilei și l-a depășit pe campionul en-titre la intrarea în al doilea viraj.  Miller s-a distanțat inițial, în condițiile în care mulți piloți preferau să nu riște foarte mult. Johann Zarco s-a remarcat încă de la început, revenind de undeva din spate, unde ajunsese după un start nu foarte bun.

22712546_10156231693745769_425288120892886297_o

Andrea Dovizioso a avut un start decent, dar a ieșit larg în primul viraj în al doilea tur, pierzând foarte multe locuri și ajungând tocmai în poziția 20. Motocicletele Yamaha de uzină mergeau excelent și se apropiau de Miller, cu Marquez pe urmele lor, urmat de Zarco, care respingea atacurile lui Aleix Espargaro.

Rossi a trecut la conducere, apoi Marquez a trecut de Vinales și îl urmărea îndeaproape pe Doctor. Între timp, Zarco avansase și îl ataca pe Vinales, ajungând în top 3. Cam în același moment, Aleix Espargaro cădea în primul viraj, părăsind astfel grupul fruntaș.

Marquez nu a avut ocazia să-l atace pe Rossi, căci a fost atacat foarte agresiv de Zarco, care l-a atacat apoi și pe Rossi. Acesta a ieșit larg în urma atacului, și atât Zarco, cât și Marquez au trecut de el. Între timp, Dovi ajunsese pe poziția a 12-a, unde se lupta cu Dani Pedrosa pentru câteva puncte.

22552541_10156231813400769_4306774056335385570_n

Miller începea din nou să urce în grupul fruntaș, ajungând pe trei, urmat de Rossi și de Vinales. În acest moment, în acest grup se aflau și Iannone, Crutchlow și Rins, dar aceștia nu păreau să se poată implica în bătălia pentru podium. În turul 12, lucrurile se calmaseră în grupul de opt rideri și doar Rossi se mai duela cu Miller pentru ultima treaptă a podiumului. Apoi Marquez s-a luptat foarte intens cu Zarco pentru poziția a doua, timp de câteva tururi. În aceste momente, Dovizioso părea să aibă același ritm ca liderii cursei, dar nu putea trece de Pedrosa.

După ce Zarco a trecut de Marquez, când mai erau 12 tururi rămase de disputat, francezul l-a atacat pe Rossi și Marquez a fost depășit și de Vinales și de Iannone. Dovizoso a trecut de Pedrosa și a încercat să taie din diferența de 10 secunde care îl despărțea de primii 10 clasați.

Cu 10 tururi rămase, Vinales a trecut la conducerea cursei, cu Rossi urmărindu-l îndeaproape și Marquez și Iannone pe urmele lor, după ce trecuseră de Zarco. Campionul en-titre l-a atacat destul de dur pe Rossi, dar acesta a revenit rapid cu câteva sectoare în roșu.

Cu șapte ture rămase, Marquez a atacat în virajul patru, trecând la conducere, apoi Rossi l-a urmat. Zarco a făcut o mișcare agresivă asupra lui Vinales, care l-a deconcertat pe acesta permițându-i și lui Iannone să treacă. Vinales a ajuns de pe primul loc până pe șapte într-un singur tur, după ce a fost depășit și de Crutchlow și de Miller. Cursa arăta ca una de Moto3, doar că cu motociclete de 250 CP și cei mai buni și mai experimentați piloți din lume la ghidon.

22688763_10156231351330769_2791474311696505692_n

În timp ce Zarco și Rossi se luptau, Marquez a început să se distanțeze la conducere. Marquez a trecut linia de finiș pe primul loc, cu un avantaj de peste o secundă și jumătate față de Rossi, care era prea preocupat să se apere de armada de rideri agresivi din spatele său ca să poată să se apropie pentru un atac la prima poziție. Așadar, Rossi a terminat al doilea, urmat de Vinales, care l-a depășit pe Zarco la ieșirea din ultimul viraj al ultimului tur. Crutchlow a terminat al cincilea, urmat de Iannone și de eroul local – Miller. Rins a reușit un loc opt foarte bun, urmat de KTM-ul lui Pol Espargaro, care a terminat cu doar o sutime de secundă în fața coechipierului său, Bradley Smith.

Dovizioso a avut un final de cursă foarte slab, fiind depășit de Scott Redding și de Dani Pedrosa în ultimul tur. Astfel, cu doar trei puncte pentru Dovi în această cursă, distanța în campionat ajunge la 33 de puncte între Marquez și italianul de la Ducati, cu două curse rămase de disputat. Șansele lui Vinales la titlu sunt zero, acesta ajungând la 50 de puncte distanță de Marquez. Rossi, în schimb, revine în fața lui Pedrosa în clasamentul general, pe locul patru.

S-ar putea sa-ti placa si...

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*