Test ride Kawasaki Versys 1000: Orient Express

Posted by

Kawasaki Versys 1000, ajuns acum la a doua generație, are în sfârșit un look pe măsura performanțelor. Și știe să facă foarte multe, la un preț extrem de interesant.

foto: Andrei Barbu

Când a apărut prima dată, Kawasaki Versys 1000 a fost apreciat de presa internațională pentru raportul preț/performanțe sau pentru cel preț/calitate, dar verdictul unanim a fost că motocicleta nu este deloc o reușită din punctul de vedere al esteticii. Ce-i drept, segmentul adventure/touring nu este unul care abundă de creații nemaivăzute, căci se merge foarte mult pe aspectul funcțional și pe un look robust și aventurier (nimeni n-a spus până acum că modele precum BMW GS sau KTM Adventure sunt nemaipomenit de frumoase), dar, chiar și așa, trebuie s-o spunem pe aia dreaptă: Versys 1000 era o motocicletă urâtă. Stilul care mergea oarecum pe fratele mai mic, cu motor de 650 cmc, dădea ca nuca-n perete combinat cu masivitatea motorului cu patru cilindri în linie, preluat de pe Z1000.

ROT_4901

La 12.150 de euro, Versys 1000 oferă destul de multe: controlul tracțiunii reglabil pe trei niveluri și decuplabil, computer de bord, ABS, parbriz reglabil, cric central și multe altele.

 

Dar mai-marii producătorului din Akashi și-au făcut temele și au venit la finalul lui 2014 cu un Versys 1000 mult îmbunătățit. Principala și cea mai vizibilă modificare era noul look, mult mai plăcut și mai armonios decât cel dinainte. Partea frontală este mai îngustă și mai agresivă, afișând în mod clar o bucățică din ADN-ul „sălbatic” al casei din Akashi. Suspensiile au fost și ele modificate, iar amortizorul spate este acum de tip Horizontal Back-Link, are un arc mai dur și reglare mai facilă a pretensionării. Partea frontală este acum și mai aerodinamică, nu doar mai arătoasă, iar parbrizul este reglabil pe înălțime. Șaua este mai bine capitonată. Ambreiajul Assist & Slipper are funcție antihopping și necesită o forță mai mică la manetă pentru a fi acționat.

ROT_4887

 

Motorul este același cvadricilindric moștenit de la Z1000, dar a fost modificat la nivelul cilindrilor, chiulasei, injectoarelor și admisiei. Acum dezvoltă 120 CP în loc de 118 și consumă cu 5% mai puțin. Modificările au fost făcute și pentru a pregăti motorul pentru adaptarea la normele Euro 4, operațiune care va urma începând de la anul.

Când am urcat în șa pentru prima dată, primul lucru pe care l-am perceput a fost masivitatea dată de motorul cvadricilindric destul de lat. Astfel, simți motocicleta destul de lată între genunchi, mai ales dacă ești obișnuit cu modele adventure mai înguste în zona racordului dintre șa și rezervor. Dar poziția este una comodă și naturală și te simți repede ca acasă în șaua marelui Versys. Materialele și finisările sunt peste medie, dar nu te vor impresiona din cale-afară, iar ergonomia și răspunsurile la diferitele comenzi, butoane etc. par foarte bine gândite. Per total, într-o primă fază, noul Versys lasă impresia unui pachet mult mai bine închegat și mai complet decât modelul precedent.

ROT_4908

Bordul oferă informații complete și este ușor de urmărit.

Când pornești motorul și te lansezi în trafic, observi cât de lin și de frumos trage motorul la orice turație și simți valul de cuplu pe care cvadricilindricul îl dezvoltă încă de la turații foarte joase. La manevre pe loc și la viteze foarte mici, greutatea de 250 kg la plin se simte mai mult decât la concurența europeană, dar, din nou, e vorba și de obișnuință. Ghidonul are un unghi de bracaj destul de mare, ambreiajul este foarte ușor de dozat și motorul răspunde prompt, dar lin la rotirea manșonului de accelerație, deci motocicleta rămâne foarte prietenoasă și controlabilă la viteze de oraș.

ROT_4876

Butoanele pentru controlul meniurilor din bord sunt amplasate pe ghidonul stâng și sunt foarte intuitiv de folosit. De aici se selectează nivelurile pentru traction control și se accesează informațiile computerului de bord.

 

Când ieși din oraș și tragi ceva mai tare, motorul își arată latura sălbatică, fără a te băga în sperieți de-a dreptul, cum ar face-o un ZX-10R. Cvadricilindrului îi plac în continuare regimurile înalte, dar trage foarte bine și liniar pe întreaga plajă de turație.

Confortul îmbunătățit se simte încă dinainte să ieșim din oraș. Vibrațiile care se simțeau în cazul vechiului model acum au dispărut aproape în totalitate; se mai simt semnificativ doar în jurul turației de 7.000 rpm, mai ales cu gazul închis.

ROT_4817

La drum întins, confortul este exemplar: șaua e moale, parbrizul (unul mai mare, aftermarket, montat pe acest exemplar) protejează aproape total și suspensiile copiază conturul drumului fără să te zgâlțâie prea tare sau să te obosească. Nu ar fi stricat un cruise-control, astfel încât să nu stai cu mâna fixă în porțiunile plictisitoare de autostradă.

Când drumul începe să devină sinuos, Versys 1000 se mișcă mai bine decât ți-ai fi imaginat, având în vedere aspectul său masiv și cele 250 kg pe care le trage la cântar. Motocicleta este foarte bine echilibrată, stabilă pe trasă și are un comportament surprinzător de precis și de sportiv atunci când vrei să devorezi viraje. Frânele ar putea fi ceva mai ferme pentru riderii cu un stil alert. Controlul tracțiunii își face treaba impecabil și este reglabil pe trei niveluri. Pe nivelul 1, cel mai puțin intruziv, permite mici derapaje controlate în accelerație, făcându-te să te simți ca un pilot de MotoGP. Harta de putere Low, selectabilă de la ghidon, care reduce puterea motorului la 75%, mi s-a părut aproape inutilă, căci motorul este suficient de liniar și de docil și în setarea Full Power. Desigur, pentru condiții foarte delicate și, în mâinile unui rider mai nesigur pe el, setarea Low ar putea avea sens.

ROT_4922

Una peste alta, Kawasaki Versys 1000 este un tourer polivalent, cu evidente abilități sportive, care se poate descurca și pe eventualele drumuri neasfaltate. Totul la 12.150 de euro. O ofertă mai mult decât tentantă.

 

DATE TEHNICE

Motor   4 cilindri în linie, răcit cu lichid, 1.043 cmc

Putere  120 CP la 9.000 rpm

Cuplu    102 Nm la 7.500 rpm

Transmisie          cutie de viteze cu 6 trepte, finală prin lanț, ambreiaj multidisc în baie de ulei

Suspensii            față furcă inversată cu jambe de 43 mm, spate monoamortizor cu gaz Horizontal Back-Link

Frâne    față 2 discuri de 310 mm, etriere cu 4 pistonașe, spate disc de 250 mm, etrier cu 1 pistonaș

Masă proprie    250 kg cu plinurile făcute

Preț       12.150 de euro (www.unitedmotors.ro)

S-ar putea sa-ti placa si...

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*